Sarpsborg Brannvesen og Østfold Røde Kors tar i bruk avansert satellitteknologi

Sarpsborg Brannvesen og Østfold Røde Kors tar i bruk avansert satellitteknologi

Nye muligheter innenfor satellitteknologi gjør redningsmannskaper i stand til å kommunisere selv om ordinær dekning er borte eller ikke finnes på stedet.

Sarpsborg, 20. juni 2024 — Etter en 4 måneders pilotperiode med mye utprøving og utvikling var det endelig duket for overrekkelse av systemet som vil gi redningsmannskapene Internett under redningsoperasjoner eller i andre situasjoner der ordinær dekning har blitt borte eller ikke finnes fra før.

Vi har utviklet en mobil og brukervennlig løsning som benytter både mobiltelefoni og satellittjenester for å gi internett til redningsmannskaper ute i felt eller der behovet oppstår. Redningstjenesten er, som resten av samfunnet, svært digitalisert, og det er viktig å kunne overføre data for å få systemene til å fungere. Vi har hatt høyt fokus på brukervennlighet og har hatt et fantastisk samarbeid med Sarpsborg Brannvesen og Østfold Røde Kors i utviklingen av løsningen, sier daglig leder i Ready Communication, Espen Olsen. Olsen har selv lang erfaring innen redningstjeneste og beredskapsarbeid.

Starlink

Systemet benytter seg av SpaceX sin Starlink løsning som ble tilgjengelig i Norge tidlig i 2023. Systemet består av en Starlink antenne og en kommunikasjonsenhet som sømløst kombinerer data over 4G/5G nett eller over satellitt. Dette gir Internettdekning på stedet uten at brukeren må gjøre annet enn å sette ut antennen og koble til strøm, fra f.eks. en batteribank.

For oss i brannvesenet er det viktig å kunne benytte våre operative beslutningsstøttesystemer, selv om mulighetene for elektronisk kommunikasjon er nede eller begrenset (bortfall av EKOM). Like viktig er det for oss at vi har reserveløsninger for kommunens kriseledelse under større og alvorlige hendelser slik at den kan kommunisere som normalt selv om nettet er nede, sier brannsjef i Sarpsborg Brannvesen Terje Surdal.

Øvelser, hendelser og større arrangementer

Østfold Røde Kors har benyttet løsningen en rekke ganger og er godt fornøyd.

Vi har sett under store arrangementer at kapasiteten på 4G og 5G blir utfordret og det har da vært svært nyttig å kunne hatt sin egen internettforbindelse gjennom satellittfunksjonen til løsningen. Det har gjort at vi har kunnet streamet video, loggført i sanntid og kommunisert med samarbeidspartnere på en god måte uten å måtte dele båndbredden med tusenvis av arrangementdeltakere som streamer, ser på tik-tok og oppdaterer Instagram, sier Arnulf Hansen, ressursgruppe beredskap og ambulanse, Østfold Røde Kors

Gründere

Det Sarpsborg-baserte selskapet Ready Communication AS er en nyoppstartet bedrift, men består av dedikerte fagspesialister med lang fartstid innenfor både redningstjeneste, beredskap, IT og tjenesteutvikling.

Jeg hadde jobbet i fem år på Svalbard i mange situasjoner der samband og kommunikasjon var svært vanskelig på grunn av liten eller ingen infrastruktur. Da Starlink sitt system ble tilgjengelig i Norge, fikk jeg en god idé og hadde ikke noe annet valg enn å samle et knippe av mine smarteste venner for å lage en løsning som kunne hjelpe på problemet. Sammen har vi dannet et selskap der vi har svært utfyllende

kompetanse og jeg er veldig glad for at vi har kommet dit vi har i dag med en leveringsklar løsning, sier Olsen

Østfold Røde Kors med løsningen ute på øvelse. Foto: Morten Pedersen
Kommunikasjonsløsningen “Ready-Fenrisulfr” som gir internett gjennom 4G/5G og Starlink. Foto: Bjørn Badowski

Pressekontakt

Espen Olsen

espen.olsen@readycommunication.no

+47 922 97 085

Les flere artikler fra oss